Ośrodek spożywania posiłków

Ośrodek ten powinien być usytuowany możliwie blisko miejsca, w którym gotuje się i wykańcza potrawy, ułatwia to bowiem podawanie ich na stół i sprzątanie po posiłkach. Jego podstawowe wyposażenie stanowi stół i krzesła lub taborety. Stół powinien być na tyle obszerny, aby zmieściła się przy nim wygodnie cała rodzina. Przyjmuje się, że dla jednej osoby potrzebny jest odcinek stołu długości ok. 60 cm, a na swobodne odsunięcie krzesła niezbędna jest przestrzeń wynosząca ok. 70—80 cm od stołu. Stół można ustawić bardzo różnie, w zależności od przestrzeni i wielkości kuchni, np. krótszym bokiem przy ścianie, a z trzech jego stron krzesła lub wzdłuż ściany, przy której stoi ława, a z trzech pozostałych boków krzesła. Ława może też mieć kształt narożnika. Jeśli kuchnia jest mała, a rodzina większa, można kupić lub zrobić stół rozkładany, z opuszczonymi lub wysuwanymi klapami. Spożywanie posiłków to nie tylko zagadnienie zaspokajania głodu fizjologicznego, ale także moment wypoczynku, odprężenia i kontaktów rodzinnych, w związku z czym tak ważna jest jego atmosfera i estetyka. Stół powinien być nakrywany do posiłków ceratą, folią, obrusem lub małymi serwetkami — harmonizującymi kolorystycznie z całością kuchni, zastawa stołowa ładnie dobrana, a nie przypadkowa zbieranina różnych talerzy czy kubków — do tego poszczerbionych i ponadtłukiwanych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>